Onderweg naar de eerste visite.

Sanneke
Veearts (32) in Varsseveld
'Toen ik als tiener meeliep met veeartsen ontdekte ik dat het minstens zoveel gaat over mensen als over dieren.'
Laat een boodschap achter voor Sanneke
Bij het achterlaten van een boodschap ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Jouw boodschap wordt niet openbaar gemaakt. Lees voor meer informatie ons Privacybeleid. De boodschappen worden verzameld en op één moment voorgelegd aan Sanneke.

Als veearts doe je praktisch, veelzijdig werk. Ik ben veel buiten in dit prachtige landschap rond Varsseveld. Maar uiteindelijk gaat dit vak over zorg voor zowel mens als dier. Samen met een veehouder draag je zorg voor diergezondheid (zowel preventief als curatief), dierwelzijn én ook voor een economisch rendabel bedrijf.

Bijna iedereen die net als veearts begint, kent het gevoel: daar zit je dan, 's nachts in de auto op weg naar een spoedvisite. In een gebied ver weg van Utrecht waar je eigenlijk niemand kent. Dan knaagt het gevoel of dit allemaal zo'n goed idee was.
Je wordt ontzettend goed opgeleid op de universiteit, maar veel dingen leer je pas in de praktijk: een koe onderzoeken en praten met de boer tegelijk, kalfjes onthoornen, beslissingen zelfstandig nemen.
Tussen de koeien in de stal. 'Ik vind runderen fascinerende wezens. Ze zijn de enige die gras kunnen omzetten in een heel ander product.'
De koe blijkt een gescheurde darmwand te hebben en lijdt aan interne bloedingen. Sanneke kan niks anders doen dan euthanaseren.

Na vijf maanden begon dat knagende gevoel te veranderen. Ik kan niet een specifiek moment noemen, het is een samenloop van omstandigheden. Een eerste zelfstandige operatie waarbij de koe goed opknapt, de eerste keer dat je binnen wordt gevraagd voor een kop koffie na een bezoek. Of op een mooie voorjaarsdag terugrijden van een geslaagde verlossing, je eerste 'eigen bedrijf' krijgen waar je de vaste begeleiding mag doen, het moment dat je merkt dat handelingen als vanzelf gaan.

Je bouwt een sterke band op met de mensen met wie je werkt. Je wordt uitgenodigd voor bruiloften en begrafenissen. Je viert de geboorte van kinderen mee en baalt als een familie wordt getroffen door tegenslag. Je moet openstaan voor het feit dat je als veearts zo'n onderdeel bent van een gemeenschap.
'Mensen zeggen soms: je bent onderdeel van de bio-industrie. Je houdt het probleem in stand. Dat verbaast mij, eerlijk gezegd. Ik vind zelf dat ik nogal nobel werk doe eigenlijk.'
'In de humane geneeskunde is alles gespecialiseerd. Wij opereren en verzorgen, doen laboratorium-onderzoek en maken echo's.'
Sanneke geeft een calcium-infuus aan de koe. Productie en diergezondheid zijn geen tegengestelde krachten: een gezonde koe levert meer melk.

Naar volgend verhaal
Aris
Apotheker (41) in Poeldijk
'Hoe fascinerend dat een klein medicijn een grote invloed kan hebben op het lichaam. Elke dag blijft mij dat verbazen.'

De Achterhoek is prachtig en de mensen zijn enorm vriendelijk, maar dit is ook een gebied van de schone schijn. Een erf kan keurig opgeruimd zijn, maar achter de voordeur is er van alles aan de hand. Ook eenzaamheid speelt een rol op het platteland, soms zien mensen niemand anders dan de voederadviseur en mij, dan verwachten ze dat je een kopje koffie drinkt. Ik ben arts en soms sociaal werker.

Naar volgend verhaal
Aris
Apotheker (41) in Poeldijk
'Hoe fascinerend dat een klein medicijn een grote invloed kan hebben op het lichaam. Elke dag blijft mij dat verbazen.'