‹ Alle verhalen

Sanneke

Veearts (32) in Varsseveld

'Toen ik als tiener meeliep met veeartsen ontdekte ik dat het minstens zoveel gaat over mensen als over dieren.'

Over Beeld van de zorg ›

Laat een boodschap achter voor Sanneke

Bij het achterlaten van een boodschap ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Jouw boodschap wordt niet openbaar gemaakt. Lees voor meer informatie ons Privacybeleid. De boodschappen worden verzameld en op één moment voorgelegd aan Sanneke.

5 R3 A3352

Onderweg naar de eerste visite.

5 R3 A3277

Als veearts doe je praktisch, veelzijdig werk. Ik ben veel buiten in dit prachtige landschap rond Varsseveld. Maar uiteindelijk gaat dit vak over zorg voor zowel mens als dier. Samen met een veehouder draag je zorg voor diergezondheid (zowel preventief als curatief), dierwelzijn én ook voor een economisch rendabel bedrijf.

IMG 0518

Sanneke brengt het maandelijkse bedrijfsbezoek aan een melkveehouder.

5 R3 A1522

Een koe heeft het zwaar. Ze is bevallen van een dood kalfje en is sindsdien niet meer opgestaan.

5 R3 A1790

Het papierwerk.

5 R3 A1585

Bekijken van de ruwvoervoorraad.

IMG 0464 bewerkt

Bekijken van koeien en hun huisvesting.

5 R3 A3289

Bijna iedereen die net als veearts begint, kent het gevoel: daar zit je dan, 's nachts in de auto op weg naar een spoedvisite. In een gebied ver weg van Utrecht waar je eigenlijk niemand kent. Dan knaagt het gevoel of dit allemaal zo'n goed idee was.
Je wordt ontzettend goed opgeleid op de universiteit, maar veel dingen leer je pas in de praktijk: een koe onderzoeken en praten met de boer tegelijk, kalfjes onthoornen, beslissingen zelfstandig nemen.

5 R3 A1751

Tussen de koeien in de stal. 'Ik vind runderen fascinerende wezens. Ze zijn de enige die gras kunnen omzetten in een heel ander product.'

Boodschap voor Sanneke
5 R3 A1701

Inspecteren van de roosters en de mest.

5 R3 A1533 bewerkt

De koe blijkt een gescheurde darmwand te hebben en lijdt aan interne bloedingen. Sanneke kan niks anders doen dan euthanaseren.

5 R3 A3346

Na vijf maanden begon dat knagende gevoel te veranderen. Ik kan niet een specifiek moment noemen, het is een samenloop van omstandigheden. Een eerste zelfstandige operatie waarbij de koe goed opknapt, de eerste keer dat je binnen wordt gevraagd voor een kop koffie na een bezoek. Of op een mooie voorjaarsdag terugrijden van een geslaagde verlossing, je eerste 'eigen bedrijf' krijgen waar je de vaste begeleiding mag doen, het moment dat je merkt dat handelingen als vanzelf gaan.

5 R3 A1838

Lunch thuis, daarna de hond uitlaten.

5 R3 A3373

Naar de volgende veehouder.

5 R3 A3452

Je bouwt een sterke band op met de mensen met wie je werkt. Je wordt uitgenodigd voor bruiloften en begrafenissen. Je viert de geboorte van kinderen mee en baalt als een familie wordt getroffen door tegenslag. Je moet openstaan voor het feit dat je als veearts zo'n onderdeel bent van een gemeenschap.

5 R3 A3189

'Mensen zeggen soms: je bent onderdeel van de bio-industrie. Je houdt het probleem in stand. Dat verbaast mij, eerlijk gezegd. Ik vind zelf dat ik nogal nobel werk doe eigenlijk.'

5 R3 A3089

De stier van de boerderij.

IMG 0742

Echo bij mogelijk drachtige koeien.

5 R3 A2907

'In de humane geneeskunde is alles gespecialiseerd. Wij opereren en verzorgen, doen laboratorium-onderzoek en maken echo's.'

5 R3 A3208

Veehouder Lucas Geven

5 R3 A3024

Dat je kennis hebt van zaken, praktisch vaardig bent, dat vind ik vanzelfsprekend. Maar minstens zo belangrijk zijn je sociale en communicatieve vaardigheden. Ik wil dat veehouders weten dat ik er voor ze ben en dat ik zo goed mogelijk mijn best doe om ze te helpen.

5 R3 A3074
5 R3 A2056 bewerkt

Sanneke geeft een calcium-infuus aan de koe. Productie en diergezondheid zijn geen tegengestelde krachten: een gezonde koe levert meer melk.

5 R3 A2075

Een koe krijgt een fosfortablet toegediend.

5 R3 A2099
5 R3 A2112

Naar volgend verhaal

Aris

Apotheker (41) in Poeldijk

'Hoe fascinerend dat een klein medicijn een grote invloed kan hebben op het lichaam. Elke dag blijft mij dat verbazen.'

5 R3 A3104

De Achterhoek is prachtig en de mensen zijn enorm vriendelijk, maar dit is ook een gebied van de schone schijn. Een erf kan keurig opgeruimd zijn, maar achter de voordeur is er van alles aan de hand. Ook eenzaamheid speelt een rol op het platteland, soms zien mensen niemand anders dan de voederadviseur en mij, dan verwachten ze dat je een kopje koffie drinkt. Ik ben arts en soms sociaal werker.

5 R3 A2159

Bij een boerderij waar een schaap een infectie heeft.

5 R3 A2201

De twee jonge lammetjes willen daardoor niet drinken van de moeder.

5 R3 A2253

Moederschaap krijgt een spuitje tegen de infectie, de lammeren krijgen de fles.

5 R3 A2232

Uiteindelijk zal het zwarte lam het niet redden.

5 R3 A3024

De veehouderij staat op het moment enorm onder druk, dat maakt ook dat er voor de dierenarts dingen veranderen. Wij doen ons best zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk voedsel te produceren en daar zal alleen maar meer de nadruk op komen te liggen.

5 R3 A2126

In de stal.

5 R3 A3253

Ooit zou ik misschien zelf wel veehouder willen zijn, maar dat is een droom voor over tientallen jaren. Tot die tijd blijf ik veearts, werken met mensen en dieren: voor mij het mooiste beroep dat er is.

5 R3 A3189

Naar huis.

Boodschap voor Sanneke

Naar volgend verhaal

Aris

Apotheker (41) in Poeldijk

'Hoe fascinerend dat een klein medicijn een grote invloed kan hebben op het lichaam. Elke dag blijft mij dat verbazen.'

Een unieke kijk in de wereld van zorgverleners

Powered by